A festés legelső lépése a megfelelő alapanyagok beszerzése. Ilyenkor merül fel az a kérdés, hogy mennyi festékre lesz szükségem? A választ pedig most leírjuk.

Ahhoz, hogy megtudjuk pontosan mennyi festékre lesz szükséged először fel kell mérni a szobát. Ilyenkor előkerülnek az általános iskolai tanulmányok és a területszámítás. Ez nem más, mint egy egyszerű szorzás: a festeni kívánt falfelület hosszát megszorozzuk a magassággal. Egy normál beltéri magasság kb 2,8m körül szokott alakulni. Persze, ha egy régi polgári lakásról beszélünk, akkor lehet ez magasabb is.

Ha ez megvan, akkor vonjuk ki a nyílászárókat. Ezt szintén egy területszámítással kell kiszámolnunk, majd pedig a kapott számot vonjuk ki az előzőből. Például, ha 100m2 falfelületet szeretnénk festeni, ebből 10m2 az ajtó, ablak, akkor 90m2-re elegendő festékre lesz szükségünk.

Ezután válasszuk ki a fal színét. Több opciót is választhatunk, hiszen vannak már előre kevert falfestékek. Ezek több kiszerelésben elérhetőek. Érdemes megfelelő helyről beszerezni a falfestéket, hiszen ebből is vásárolhatunk silány minőséget és akkor hiába került kevesebbe, lehet, hogy 3-4-szer is át kell festeni a falat. A végén lehet, hogy ugyanannyit fogunk festékre költeni, de duplán dolgozhattunk.

Ha megvan a festék típusa, akkor még egy fontos szempontot figyelembe kell vennünk, a fal minőségét. Nem mindegy, hogy egy gipszkarton falat festünk, vagy egy már eleve festett felületet. Ha nem volt még festve a felület, akkor számolnunk kell azzal, hogy több festékre lesz szükségünk.

Általában egy normál minőségű kevert falfestékből 1 liter 8-10m2-re elegendő, így ezzel nagyjából számolhatunk egy rétegben. Itt jön be még egy kérdés. Hány rétegben fessünk? Hallani lehet egy rétegű falfestékekről, amelyek valóban kiváló fedőképességűek. Azonban azt ne feledjük el, ha egy falat régen festettünk, az már jó eséllyel poros. Persze tudom, mindenki takarít otthon, de a falakat valljuk be ritkán szoktuk mosni. Éppen ezért, ahogy az első réteg falfestéket felvisszük, sajnos csíkos maradhat a felület. Ezért az egy rétegű falfestékek esetében is érdemes több réteggel számolni, ha valóban szép végeredményt szeretnénk.

Ha esetleg elakadtál a festésben és tanácsra lenne szükséged, akkor pedig látogass el üzletünkbe.