Kérdése van? Hívjon minket! +36-28/454-217

Hírek

Fuga átfestése néhány lépésben

2022.08.05 14:37
Fuga átfestése néhány lépésben

A fuga átfestése nem volt még ilyen egyszerű. A fugatoll segítségével egyszerűen és gyorsan átfestheted a megunt vagy megfakult csempék közti fugákat.

Ebben a leírásban JUDITU a híres magyar DIY blogger bemutatja nekünk, hogy hogyan kell szakszerűen használni a fugatollat. Néhány perc alatt szinte teljesen újjá varázsolhatod a régi fugákat.

A faházban sok olyan dolog van, amihez egyelőre nem szeretnék komolyabban hozzányúlni. Ilyen pl. az alsó szinten lévő járólap, ami itt-ott hibás (repedt, felpattant), de az összképen egy egyszerű fuga frissítéssel sokat lehet javítani.

A fuga maga eredetileg csokibarna volt, és az alapvetően világos járólappal nekem túlságosan “matekfüzet” jellegű, folyton rátévedt a szemem. 

Ami viszont pozitívum, hogy egyáltalán nem volt zsírtól, kosztól elszíneződve, mindössze néhány falfestékcsepp volt rajta. 

Tehát az átszínezést megelőzően nem kellett külön minden egyes szakaszt felsikálni, kis festékkapirgálás, majd egy porszívózást követő felmosás bőven elég volt a munkálatok előtt.

Teljes száradás után nekiálltam a színezésnek. 

Felrázást és a festék megindítását követően egyszerűen végighúztam a toll hegyét a fugákon. Fontos tudni, hogy ha sötétebb színre viszünk fel világosat (mint az én esetemben is), akkor valószínűleg két rétegre is szükség lesz, amit én egy óra elteltével vittem fel.

Közelről nézve is elég szépen fed a festék, ez egyébként a választható színpalettáról a világosszürke árnyalat, és meglehetősen hidegszürke, ez a fotón is látszik:

Az oldalsó szegély fugáit is átszíneztem, ez kicsit macerás, hisz ha a tollat nem függőlegesen tartjuk, akkor nem mindig jön egyenletesen a festék, pláne, ha ezt a műveletet a végére hagyjuk, amikor már maga a festék is kifogyóban van. Ezen a képen jól látszik, hogy a sarokban még nem csináltam meg az átszínezést:

Amit még kiemelnék, hogy a művelet során a fugatoll hegye is kopik, hisz az érdes, porózus felületű fuga kicsit kikezdi. Ettől persze még szépen lehet színezni vele, de nagyobb az esély, hogy a járólapra is rámegy. Amiről amúgy gond nélkül lejön egy nedves ronggyal, de ha nem muszáj, akkor ne csináljunk magunknak plusz munkát, igaz? Szóval nem kell rányomni, csak szépen, türelmesen színezgetni, és inkább kétszer átmenni rajta, mintsem rögtön az elején szétrongyolni a toll végét.

Én egyébként nagyon elégedett vagyok vele, és tudom, hogy tartós is lesz, mivel az otthoni konyhában és wc-ben már hónapok óta fent van egy sötétszürke árnyalat és semmit sem kopott a felmosások során.

Egy toll kb. 60 m hosszra elég, szóval egy kis matek után érdemes beszerezni a megfelelő mennyiségű fugatollat. Nekem a nappalihoz 2 tollra volt szükségem, az előszoba még hátravan, de ahhoz majd rendelek újat, mert mindkettőt utolsó cseppig kifogyasztottam.

 

Ha Nektek is jól jönne egy ilyen fugafelújító toll, akkor gyertek be hozzánk az üzletbe!